12 wrz 2014

Ryż z czarnymi oliwkami i brokułem

Propozycja na wegetariańskie danie z ryżu w śródziemnomorskim klimacie. Łatwe i szybkie w przygotowaniu no i przede wszystkim smaczne i zdrowe. Polecam wszystkim, którzy kochają lekkie dania z czosnkową nutą niekoniecznie z mięsem.

Składniki :
250 gram ryżu
oliiwa z oliwek
1/2 słoiczka czarnych oliwek
1/2 świeżego brokuła
sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku


 Przygotowanie:
Na dużej patelni szklimy na oliwie posiekany ząbek czosnku, dodajemy ugotowany ryż i podduszamy razem z czosnkiem tak by ryż naciągnął  aromatu czosnku i oliwy. Następnie dodajemy oliwki i kwiatuszki sparzonego we wrzątku brokuła. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą łączymy i dusimy jeszcze chwilę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane danie można podawać z tartym serem, ale i bez niego smakuje wyśmienicie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz