Kiedyś znalazłam fajny i łatwy przepis na taką carbonarę i dziś nastał dzień by ją wypróbować.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
5 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
3 łyżki oliwy
Zagnieść ciasto na pizzę i zostawić na 30 min do wyrośnięcia.
Składniki na sos:
1 cebulka
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
ser żółty
1 mała śmietana
sól i pieprz do smaku
oregano
boczek lub szynka
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek do zeszklenia .
Ser ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną dodając soli i pieprzu do smaku.
Szynkę kroimy w kosteczkę.
Po wyrośnięciu ciasta formujemy pizzę. Rozsmarowujemy łyżką sos śmietanowy, następnie posypujemy pizzę podsmażoną cebulką, szybką i oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 200C.
Ah połączenie smaku carbonary i pizzy w jednym to musi być coś pięknego ;D
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńMoje dwa ulubione dania w jednym, yummy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpyszności ! podeślij kurierem :)
OdpowiedzUsuńJuż pusta blacha niestety
UsuńJeju, czaję się na taka pizzę, chyba muszę sama zrobić ;)
OdpowiedzUsuńJaka śmietana? ;)
OdpowiedzUsuńJa użyłam zwykłej 12% śmietany, chodzi o to by była w miarę gęsta, a nie rzadka.
Usuń