11 mar 2015

Placki z ziemniaków ze szpinakiem i fetą



Podpatrzyłam te kotleciki na innym blogu i od razu skradły moje serce, nie tylko ładnie wyglądają, ale okazuje się, że świetnie smakują. Dodatek szpinaku, czosnku i sera feta to świetny pomysł na nadzienie. Serdecznie polecam te placuszki..


Składniki:
250 gram ugotowanych ziemniaków zgniecionych praską
około 2 szklanek mąki
1 jajko
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
mrożony szpinak około 1/3 opakowania
ser feta

Ziemniaki po ugotowaniu studzimy, przepuszczamy przez praskę, solimy, dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.(ciasto bardzo klei się do rąk, trzeba mieć trochę cierpliwości do niego). Następnie urywamy po kawałku ciasta i gnieciemy ręką na mniej więcej równe placuszki (placuszków musi być parzysta liczba, bo będziemy je łączyć ze sobą parami).


Szpinak rzucam na gorącą patelnie i odparowujemy, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku.  Dusimy przez około 8 minut. Następnie nakładamy na połowę placuszków przygotowany szpinak i pokrojony w kostkę ser feta. wedle uznania - im więcej tym smaczniej. Na placki z nadzieniem kładziemy po pustym placku i łączymy je razem .
Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Można podać z sosem pieczarkowym, Smacznego!


Zielono mi!




2 komentarze: