22 lip 2016

Zapiekana kasza z warzywami

Już się chwaliłam jak bardzo lubię wszelakie zapiekanki, dlatego u mnie obiady bardzo często wychodzą właśnie z piekarnika. Tym razem zdrowa i pożywna letnia zapiekanka z kaszy z dodatkiem pysznej kolorowej papryki i pieczarek.
Użyłam kaszy perłowej, ale może być każda inna jaką preferujecie.
Składniki:

3-4 średnie papryki : zielona, żółta, czerwona
1 woreczek kaszy ( 125 gram)
4-5 pieczarek
olej do smażenia
1 cebula
pieprz ziołowy
sól
pieprz cytrynowy
oregano
ser żółty do posypania
2 jajka do zapieczenia na wierzchu



Obieramy cebulę i kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, następnie umyte papryki kroimy w kostkę i wrzucamy do podduszonej cebuli, na końcu dodajemy obrane i pokrojone pieczarki i wszystko dusimy ze sobą około 20 minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, solą, oregano, ja dodaję też pieprzu cytrynowego, którego smak bardzo lubię. Dusimy warzywa razem aż papryka trochę zmięknie. W międzyczasie gotujemy kaszę w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mieszamy warzywa z kaszą. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, rozbijamy na wierzchu 2 jajka, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy około 20 minut. Po tym czasie zapiekanka jest już gotowa do konsumpcji . Ja dodatkowo posypałam ją świeżym koperkiem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz