Do przygotowania kotlecików potrzeba:
1 kg ziemniaków
sól i pieprz lub gotowa przyprawa do ziemniaków
ulubione zioła ( koperek, gałka muszkatołowa inne)
masło
bułka tarta
Ziemniaki obrać, ugotować, zrobić pure z dodatkiem ulubionych przypraw. Ja podzieliłam pure ziemniaczane na 2 części i do jednej dodałam soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, a do drugiej gotowej przyprawy do ziemniaków. Następnie z ziemniaczanej masy formujemy okrągłe zgrabne placuszki i obtaczamy w bułce tartej. Tak opanierowane placuszki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i na każdy kotlecik kładziemy po 1/4 łyżeczki masła. Pieczemy ok 1/2 godziny w połowie pieczenia odwracamy kotleciki na druga stronę by obie strony były równo rumiane.
Tak przygotowane kotleciki można podawać z sosem pieczarkowym lub mięsnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz