10 lip 2014

Placek ucierany z brzoskwiniami

Ciasta ucierane to jedne z najfajniejszych ciast z owocami. Robi się je dość szybko, a smakują wyśmienicie i w zasadzie można je piec z każdymi owocami sezonowymi. Uwielbiam takie ciasto jeszcze ciepłe, jest takie pachnące i puszyste, że chyba każdemu ciężko się oprzeć by nie skosztować go na ciepło.
Ty razem wypróbowałam takie ciasto z dodatkiem świeżych brzoskwiń i naprawdę wyszło smakowite.


Składniki:
4 jajka
1 kostka stopionej margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
kilka świeżych obranych ze skórki brzoskwiń
cukier puder do posypania ciasta


Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrami. Do jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko mieszamy ze sobą. Na koniec dolewamy jeszcze ciepłej margaryny i mieszamy ciasto. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem brytfanny i układamy na wierzchu pokrojone kawałki brzoskwini. Pieczemy około 40 minut w 170C. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Pieke go już któryś raz i zawsze wychodzi. Dzieci sie nim zajadają do tego stopnia że robię z podwójnej porcji :) dzięki za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zajrzenia na bloga i cieszę się, że przepis się przydał.Pozdrawiam

      Usuń
  2. Robiłam dzis , wyszedł fantastyczny !!

    OdpowiedzUsuń
  3. wstawiłam do piekarnika :) czekam na efekt koncowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:) Daj znać jak wyszło.pozdrawiam

      Usuń
  4. I ZNÓW SIEDZI W PIEKARNIKU, TYM RAZEM Z DODATKIEM SKÓRKI Z POMARAŃCZY - WYCHODZI SMACZNY, MOKRY I PRZEPIĘKNIE PACHNIE :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm już czuję ten zapach skórki pomarańczowej...:)

      Usuń