10 lip 2014

Placek ucierany z brzoskwiniami

Ciasta ucierane to jedne z najfajniejszych ciast z owocami. Robi się je dość szybko, a smakują wyśmienicie i w zasadzie można je piec z każdymi owocami sezonowymi. Uwielbiam takie ciasto jeszcze ciepłe, jest takie pachnące i puszyste, że chyba każdemu ciężko się oprzeć by nie skosztować go na ciepło.
Ty razem wypróbowałam takie ciasto z dodatkiem świeżych brzoskwiń i naprawdę wyszło smakowite.


Składniki:
4 jajka
1 kostka stopionej margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
kilka świeżych obranych ze skórki brzoskwiń
cukier puder do posypania ciasta


Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrami. Do jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko mieszamy ze sobą. Na koniec dolewamy jeszcze ciepłej margaryny i mieszamy ciasto. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem brytfanny i układamy na wierzchu pokrojone kawałki brzoskwini. Pieczemy około 40 minut w 170C. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


19 komentarzy:

  1. Pieke go już któryś raz i zawsze wychodzi. Dzieci sie nim zajadają do tego stopnia że robię z podwójnej porcji :) dzięki za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zajrzenia na bloga i cieszę się, że przepis się przydał.Pozdrawiam

      Usuń
  2. Robiłam dzis , wyszedł fantastyczny !!

    OdpowiedzUsuń
  3. wstawiłam do piekarnika :) czekam na efekt koncowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ZNÓW SIEDZI W PIEKARNIKU, TYM RAZEM Z DODATKIEM SKÓRKI Z POMARAŃCZY - WYCHODZI SMACZNY, MOKRY I PRZEPIĘKNIE PACHNIE :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm już czuję ten zapach skórki pomarańczowej...:)

      Usuń
  5. Zrobilam i wyszlo pyszne, troszke zmodyfikowalam bo na wierzch alam kruszonke i lukier, Dziekuje za fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadł do gustu ,smacznego!

      Usuń
  6. szukalam takiego przepisu prostego bez jogurtow i innych super dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny przepis, syn zajadal sie dzięki

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mozna uzyc masla zamiast margaryny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć oleju zamiast margaryny czy masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy można użyć brzoskwiń z puszki zamiast świeżych.?

      Usuń
  10. Mam 68 lat i to ciasto robię poraz pierwszy.wlasnie wyjęłam składniki

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobilam i ja. Z polowy porcji, zamiast brzoskwin czastki mandarynek.
    Ciasto przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  12. A mogę spytać o wymiar blaszki...

    OdpowiedzUsuń