Składniki:
5 dojrzałych bananów
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 jajko
1,5 szklanki mąki
60 gram masła
esencja waniliowa
szczypta soli
Najpierw przygotowujemy keksówkę smarując ją w środku tłuszczem. Następnie obieramy banany ze skórki i rozgniatamy widelcem na miazgę. Roztapiamy masło i dolewamy je do bananów. Roztrzepujemy jajko dodając resztę składników (cukier,soda,mąka,wanilia) i wszystko mieszamy, ale nie miksujemy. Przekładamy zawartość do foremki i pieczemy 60 minut w temp ok 175C.
Placuszek jest świetny i rozchodzi się zanim ostygnie. Smacznego!
Potwierdzam, ciasto wyszło super... jest jeszcze ciepłe a połowa już zniknęła :)
OdpowiedzUsuńSzybki i prosty w wykonaniu przepis. polecam
Ciasto wykonane w 15 min + pieczenie. Dorzuciłam trochę drobno pokrojonej czekolady i kakao. Jest przepysze. Jedno z najlepszych i najszybszych ciast jakie kiedykolwiek zrobiłam. Ten przepis pozostanie ze mną.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń