3 maj 2016

Kuskus z warzywami i imbirem

Uwielbiam takie dania, kolorowe, lekkie, pożywne i zdrowe. Mamy wreszcie wiosnę i na talerzu też ją widać. Dzisiejsze danie jest improwizacją, ale wygląda imponująco, a smakuje naprawdę pysznie.
Dodanie świeżego imbiru sprawia, że warzywa smakują orientalnie co jest zaletą tej potrawy.
Oczywiście można było dodać też innych składników, ale ja miałam w zasięgu aktualnie takie i wyszło całkiem nieźle.





SKŁADNIKI:
1 średnia papryka; żółta, zielona lub czerwona
1 młoda cukinia
1 mała marchewka
1 średnia cebula
kawałek ostrej papryczki lub sproszkowane chilli
sól
pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek
odrobina świeżego korzenia imbiru
opcjonalnie curry
kasza kuskus


Siekamy cebulę w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy pokroją w kostkę paprykę, cukinię, marchew startą na dużych oczkach, wszystko dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy starty korzeń imbiru, sól, pieprz, chilli i jeszcze dusimy jakiś czas. Kiedy warzywa są już odpowiednio miękkie, ale wciąż chrupkie - danie jest gotowe.
Przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu. (zalewamy wrzątkiem na kilka minut i gotowe). Podajemy kuskus z warzywami . Smacznego!

2 komentarze:

  1. o dzisiaj podobne danko na kolację robię ;-)
    zamiast kuskusu kasza jaglana i jeszcze sporawdzę co mam w lodówce ;-)
    świetna sprawa

    OdpowiedzUsuń