Pure z pieczonej dyni jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy usunąć pestki z miąższem i pokroić dynię na kilka kawałków, a następnie ułożyć na blasze używając papieru do pieczenia i wsadzić do nagrzanego piekarnika w temp. 200 C. Tak przygotowaną dynię pieczemy około 1 godziny. Po tym czasie skórka sama odchodzi od miąższu i pure mamy gotowe.
Składniki na zupę:
- pure z pieczonej dyni około 3/4 litra (im więcej pure tym zupa gęściejsza i jak dla mnie smaczniejsza)
- bulion warzywny około 1,5 litra
- sól
- gałka muszkatołowa
- kurkuma
- 3 ząbki czosnku
Przekładamy pure do garnka i podlewamy gorącym bulionem, który wcześniej przygotowaliśmy, dodajemy czosnek i świeżo mieloną gałkę muszkatołową, odrobinę kurkumy i soli. Gotujemy około 10-15 minut naszą zupę po czym miksujemy. Gotową zupę można podać z kawałkami pieczonej dyni.
Naprawdę polecam taką zupę, jest przesmaczna, rozgrzewająca i naprawdę syta, a jej konsystencja - musowo kremowa oraz kolor zachęcają do jedzenia.
zupa z pieczonej dyni to moja ulubiona! świetnie!
OdpowiedzUsuń