Składniki:
2 większe świeże cytryny
2 średnie marchewki
1 litr wody
cukier
Marchew obieramy, a cytryny należy sparzyć wrzątkiem oraz umyć porządnie skórkę. Kroimy składniki w małą kostkę, zalewamy w garnku litrem wody i gotujemy aż wszystko rozmięknie. Gdy owoce są rozgotowane, miksujemy je na papkę i dolewamy 3-4 litry osłodzonej wody - opcjonalnie według gustu. Lemoniada powinna być lekka i kwaskowata, ja osobiście na 4 litry wody dodaję 1/3 szklanki cukru. Na koniec przecedzamy napój przez gęste sitko by pozbyć się cząstek owoców.
fajnie wyglada trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny na upalne dni, jak zrobisz daj znać jak wyszło, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMarchewki? Do lemoniady?
OdpowiedzUsuńTeż się dziwie że marchewki tam są
OdpowiedzUsuń