13 maj 2013

Domowa lemoniada

Dotychczas robiłam sok pomarańczowy, ale postanowiłam spróbować tego samego przepisu z cytryn. Cytryny są jeszcze bardziej orzeźwiające i uwielbiam cytrynowe smaki, dlatego pomysł na lemoniadę cytrynową. Oczywiście cytrynki powinny być twarde i niewoskowane, ponieważ do przyrządzenia lemoniady używamy całych owoców wraz ze skórką, która ma najwięcej aromatu.

Składniki:
2 większe świeże cytryny
2 średnie marchewki
1 litr wody
cukier

Marchew obieramy, a cytryny należy sparzyć wrzątkiem oraz umyć porządnie skórkę. Kroimy składniki w małą kostkę, zalewamy w garnku litrem wody i gotujemy aż wszystko rozmięknie. Gdy owoce są rozgotowane, miksujemy je na papkę i dolewamy 3-4 litry osłodzonej wody - opcjonalnie według gustu. Lemoniada powinna być lekka i kwaskowata, ja osobiście na 4 litry wody dodaję 1/3 szklanki cukru. Na koniec przecedzamy napój przez gęste sitko by pozbyć się cząstek owoców.



4 komentarze:

  1. fajnie wyglada trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny na upalne dni, jak zrobisz daj znać jak wyszło, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewki? Do lemoniady?

    OdpowiedzUsuń
  4. Też się dziwie że marchewki tam są

    OdpowiedzUsuń