26 kwi 2016

Kotleciki z jajek

Fajna alternatywa zamiast kotletów mielonych, myślę że super pomysł na danie wegetariańskie,
Mnie osobiście bardzo smakuje, można podawać do obiadu z ziemniakami, kaszą lub ryżem, albo po prostu zjeść same. Dla mnie pycha! Polecam.




Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
2 jajka  surowe
2-3 łyżki startego żółtego sera
świeży koperek albo natka pietruszki
bułka 
bułka tarta
mleko do namoczenia bułki
olej do smażenia


Ugotowane jaja rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami surowymi, serem startym na tarce o małych oczkach, pietruszką, solą, pieprzem i namoczoną wcześniej w mleku lub w wodzie i dokładnie odciśniętą kajzerką. Zamiast kajzerki można dać tyle bułki tartej, po to by z masy jajecznej dało się formować kotleciki.
Gotowe kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Podawać z ziemniakami, sałatą i surówkami. U mnie wersja obiadowa z kaszą jęczmienną i sosem chrzanowym.






1 komentarz:

  1. takich kotletów jeszcze nie jadłam :) pysznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń