20 maj 2013
Ciasto na podwieczorek
Kolejny torcik z serii ciast chlebowych. Tym razem z drożdżowych bułeczek, które zostały po ostatnim pieczeniu. Bułeczki namaczam w 1/2 l mleka przez godzinę. Potem dodaję 1/2 saszetki drożdży instatnt, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 2-3 łyżki cukru oraz dostępne i ulubione bakalie: suszone morele, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, rodzynki etc. Można dodać likieru, który wyostrzy smak ciasta, ale ja nie dodaję ze względu na dziecko. Wszystkie składniki miksuję i przekładam gęstą masę do formy na tartę. Piekę około 30 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nigdy nie jadłam ciasta chlebowego, ale to mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do zaglądnięcia na przepis "Torta di pane" tam jest pełna wersja tego przepisu:)
OdpowiedzUsuń