Składniki:
około 350 gram liści jarmużu
500 ml bulionu warzywnego
1/2 pęczka świeżej pietruszki
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
1 łyżka masła
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany 18%
Gotujemy wodę z kostką bulionową.Na oliwie dusimy posiekany czosnek i cebulkę.
Na gotujący się wywar wrzucamy liście jarmużu, przed gotowaniem starajmy się wyciąć twardsze pędy. Dusimy liście w wywarze około 10 minut, następnie dodajemy uduszony czosnek z cebulą i posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz masło. Dusimy jeszcze jakiś czas by jarmuż zmiękł , a następnie częściowo miksujemy blenderem dodając śmietanę. (Ja chciałam by w talerzu znalazły się całe liście, które bardzo posmakowały mojej córce.)
Gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie. Zupę podajemy z kaszą. Smacznego.
wyglada naprawde przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpyszna zupa!
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowa i na pewno sycąca :)
OdpowiedzUsuńZupa świetna, co prawda zrobiłam z ziemniakami ale i tak była pyszna :)
OdpowiedzUsuń