15 lip 2015

Pizza ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Tym razem pizza w zielonej odsłonie, mianowicie z pysznym aromatycznym no i jakże zdrowym szpinakiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Bardzo smaczna i oryginalna w smaku pizza, która posmakowała nawet dzieciakom. Cieszę się, że mogłam przemycić szpinak pod postacią ulubionej zakąski, bo jak wiadomo nie wszystkie pociechy połakomią się na zielone witaminy :-)


Ciasto na pizzę robię według mojej ulubionej receptury:
2 szklanki mąki
3 dag drożdży + 1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
3 łyżki oleju
 Zagnieść ciasto na pizzę i zostawić na 40 min do wyrośnięcia

Nadzienie szpinakowe:
Ja skorzystałam z mrożonego szpinaku
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku

Czosnek siekamy w kosteczkę , dusimy chwilkę na oliwie, dodajemy szpinak i dusimy. Następnie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, można dodać vegetę do smaku.


Dodatki: żółty ser, 5-8 pomidorków koktajlowych, polpa pomidorowa, oregano.

Przygotowujemy starty żółty ser, chyba, że dysponujemy mozzarellą to byłoby jeszcze lepiej.
Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy, część z nich kroimy na plasterki , część na połówki.
Przygotowujemy w kubeczku sos pomidorowy - może to być polpa z puszki czy pudełka, ewentualnie odrobina przecieru pomidorowego rozcieńczona 1 łyżką wody, do tego dodajemy oregano do smaku.

Po wyrośnięciu ciasta wyrabiamy z niego pizzę, okrągłą lub prostokątną jak lubimy. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, nakładamy warstwę szpinaku, następnie pomidorki , a na koniec posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego na 200 C piekarnika i pieczemy około 10 -15 minut .
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz