16 lip 2015

Kruche ciastka kokosowe

Kto z nas nie lubi małych słodkości do kawy? Chyba każdy łasuch nie odmówiłby takich ciasteczek. Serdecznie polecam do popołudniowej kawy czy herbaty, choć moja córka jadła je na śniadanie popijając mlekiem i mówiła, że smakują pysznie.
Ciasteczka są proste i szybkie w wykonaniu, to też szybko znikają.


 Składniki:
1/2 kostki schłodzonej margaryny
1 szklanka maki
1/2 cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
2 łyżeczki cukru pudru
100 gram wiórek kokosowych


Wszystkie składniki zagniatamy razem na zbitą masę. Kiedy ciasto jest w miarę jednolite urywamy po kawałeczku i formujemy w rękach małe kuleczki jednakowej wielkości. Następnie zgniatamy w rękach każdą kuleczkę by stworzyć płaskie kółko i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ja ponacinałam kółeczka nożem wzdłuż by stworzyć wzorek.
Pieczemy ciastka około 20 minut w temp 180C. Po tym czasie można je już jeść, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!


3 komentarze: