Składniki na ciasto :
2 jaja
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 szklanki mleka
75 gram rozpuszczonego masła
1/3 szklanki cukru pudru
Jajka wymieszać z mlekiem i dodać resztę składników, wszystko ze sobą dobrze połączyć trzepaczką i odstawić na 15 minut. Smażymy naleśniki na odrobince oleju, na patelni z teflonu można wcale nie dodawać tłuszczu. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Powinny pięknie wyrosnąć. Odwracamy za pomocą drewnianej łopatki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie dziś z czekoladą. Można jedynie opruszyć cukrem pudrem, też będą pyszne. Smacznego!
pyszna rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html