1 lut 2015

Pancakes z czekoladą

Pyszne puszyste amerykańskie naleśniki można z powodzeniem upiec w domu na zwykłej patelni i zajadać się nimi do woli. Nie są takie trudne w wykonaniu jak się czasem wydaje, a smakują mmm - zresztą sami spróbujcie i się przekonajcie. W każdym bądź razie w moim domu ślad po nich zaginął z prędkością światła, dobrze, że udało mi się uchwycić na zdjęciu choć jednego.


Składniki na ciasto :
2 jaja
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 szklanki mleka
75 gram rozpuszczonego masła
1/3 szklanki cukru pudru





Jajka wymieszać z mlekiem i dodać resztę składników, wszystko ze sobą dobrze połączyć trzepaczką i odstawić na 15 minut. Smażymy naleśniki na odrobince oleju, na patelni z teflonu można wcale nie dodawać tłuszczu. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Powinny pięknie wyrosnąć. Odwracamy za pomocą drewnianej łopatki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie dziś z czekoladą. Można jedynie opruszyć cukrem pudrem, też będą pyszne. Smacznego!




1 komentarz:

  1. pyszna rozpusta! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń