Składniki:
1 kg ziemniaków
sól
pieprz
bułka tarta do panierki
1 jajko
odrobina masła
cebula dymka
opcjonalnie - ulubione przyprawy do ziemniaków
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości by zrobić z nich pure. Po utłuczeniu ziemniaków solimy i pieprzymy je do smaku tak jak lubimy (można dodać swoich ulubionych przypraw lub tych gotowych ze sklepu "przyprawy do ziemniaków").
Wbijamy jajo, cebulkę dymkę siekamy i również dodajemy do pure, na koniec 2 łyżki masła i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy na gładką masę. Z masy formujemy równe kulki dowolnej wielkości - u mnie kulka mniej więcej wielkości mandarynki. Kulki obtaczamy w bułce tartej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 20 minut - do przyrumienienia. Wyciągamy i jemy :)
Smacznego!
super, ziemniaki zawsze spoko :)
OdpowiedzUsuńGenialne:) chętnie wypróbuję wersji piekarnikowej. Robiłam podobnie tylko piekłam na patelni. Ale masz racje, w piekarniku będzie o niebo zdrowiej i bardziej light.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Di