31 sty 2015

Ziemniaczane kulki

Kolejne danie z cyklu "wariacje ziemniaczane z piekarnika". Tym razem są to kulki z pure ziemniaczanego, które świetnie nadadzą się na obiad lub smaczną kolację. Oczywiście można użyć kulek jako dodatku do jakiegoś dania mięsnego i przyrządzić je z pysznym sosem. U mnie wersja jarska bez mięsa. Zachęcam do takich dań przygotowanych w piekarniku, smakują świetnie i nie są nasączone tłuszczem jak te dania smażone na oleju. Oczywiście o walorach zdrowotnych nie muszę wspominać, bo to oczywiste.


Składniki:
1 kg ziemniaków 
sól
pieprz
bułka tarta do panierki
1 jajko
odrobina masła 
cebula dymka
opcjonalnie - ulubione przyprawy do ziemniaków

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości by zrobić z nich pure. Po utłuczeniu ziemniaków solimy i pieprzymy je do smaku tak jak lubimy (można dodać swoich ulubionych przypraw lub tych gotowych ze sklepu "przyprawy do ziemniaków").
Wbijamy jajo, cebulkę dymkę siekamy i również dodajemy do pure, na koniec 2 łyżki masła i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy na gładką masę. Z masy formujemy równe kulki dowolnej wielkości - u mnie kulka mniej więcej wielkości mandarynki. Kulki obtaczamy w bułce tartej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 20 minut - do przyrumienienia. Wyciągamy i jemy :)
Smacznego!


2 komentarze:

  1. super, ziemniaki zawsze spoko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne:) chętnie wypróbuję wersji piekarnikowej. Robiłam podobnie tylko piekłam na patelni. Ale masz racje, w piekarniku będzie o niebo zdrowiej i bardziej light.

    Pozdrawiam ciepło :)
    Di

    OdpowiedzUsuń