Składniki:
1 kg ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
3 liście laurowe
łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz
sól
1/2 cebuli
2 kostki rosołowe
2 litry wody
1-2 skrzydełka (dopuszczam opcję bez skrzydełek - moja dziś taka jest)
natka pietruszki
Gotujemy wodę w garnku, gdy zawrze wrzucamy 2 kostki bulionowe najlepiej drobiowe lub warzywne oraz obraną marchew i pietruszkę oraz liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa zmiękną. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Gdy marchew i pietruszka już zmiękną, przecedzamy wywar odkładając jarzyny na sito, a do wywaru wrzucamy pokrojone ziemniaki i podduszoną cebulkę. Gotujemy jakieś 20 minut dopóki ziemniaki nie zmiękną. Gdy to nastąpi dodajemy resztę odcedzonych warzyw, zioła prowansalskie, pieprz do smaku i wszystko ze sobą blendujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, można dodać odrobinę śmietanki. Smacznego!
u mnie dziś pyszna wątróbka w sosie śmietanowym, ale krem z ziemniaków...muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne,POZDRAWIAM MIŁEGO TYGODNIA....
OdpowiedzUsuńDziękuję i też życzę miłego tygodnia :)
UsuńSuper przepis! Na ile osób?
OdpowiedzUsuńNa 4 osoby
Usuń