Dzisiaj polecam świetne i smaczne kotleciki z kaszy jęczmiennej, które moja córka porównała do dania z owoców morza, a to dzięki dodatkom jakie zastosowałam - czosnku, masła i pietruszki oraz koperku.
Składniki:
1,5 szklanki suchej kaszy jęczmiennej
pęczek świeżej pietruszki
świeży koperek
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki masła
1 jajko
pieprz i sól do smaku
bułka tarta
olej do smażenia
Gotujemy kaszę w 2,5 szklankach osolonej wody według przepisu na opakowaniu.
Na maśle smażymy używając patelni posiekane ząbki czosnku, siekaną natkę pietruszki i trochę świeżego koperku oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Pilnujemy by nie przypalić masła.
Po ugotowaniu kaszy łączymy ją z przygotowaną mieszanką z patelni oraz wbijamy jajko i wszystko ze sobą łączymy doprawiając solą i pieprzem.
Formujemy kulki jednakowej wielkości i obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kotleciki można podawać jako przystawkę, ale również świetnie pasują na obiad z dodatkiem sosu np. grzybowego. Ja podałam z sosem pomidorowym oraz jajem sadzonym. Było pysznie.
Smacznego!
Wyglądają bardzo smacznie i z pewnością takimi były :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy