30 sty 2015

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Kasza jak wiadomo ma wiele zalet i pewnie dlatego zaczyna być coraz bardziej doceniana w menu, a lekarze wręcz apelują by jeść jej dużo i pod różnymi postaciami. Zawiera bowiem dużo błonnika, który świetnie wpływa na dobre trawienie i zapobiega zaparciom. Kasza zalecana jest także alergikom i osobom, które walczą z nadmiernym poziomem cholesterolu we krwi, a także pomaga utrzymywać stały poziom glukozy we krwi, co jak wiadomo ważne jest zwłaszcza dla diabetyków. I tak zalety kaszy można by jeszcze wymieniać i wymieniać, ale prócz właściwości zdrowotnych to ma ona jeszcze swoje walory smakowe, dlatego właśnie sięgajmy po nią tak często jak to możliwe.


Dzisiaj polecam świetne i smaczne kotleciki z kaszy jęczmiennej, które moja córka porównała do dania z owoców morza, a to dzięki dodatkom jakie zastosowałam - czosnku, masła i pietruszki oraz koperku.

Składniki:
1,5 szklanki suchej kaszy jęczmiennej
pęczek świeżej pietruszki
świeży koperek
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki masła
1 jajko
pieprz i sól do smaku
bułka tarta
olej do smażenia



Gotujemy kaszę w 2,5 szklankach osolonej wody według przepisu na opakowaniu.
Na maśle smażymy używając patelni posiekane ząbki czosnku, siekaną natkę pietruszki i trochę świeżego koperku oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Pilnujemy by nie przypalić masła.
Po ugotowaniu kaszy łączymy ją z przygotowaną mieszanką z patelni oraz wbijamy jajko i wszystko ze sobą łączymy doprawiając solą i pieprzem.


Formujemy kulki jednakowej wielkości i obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kotleciki można podawać jako przystawkę, ale również świetnie pasują na obiad z dodatkiem sosu np. grzybowego. Ja podałam z sosem pomidorowym oraz jajem sadzonym. Było pysznie.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo smacznie i z pewnością takimi były :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń