Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
10 łyżeczek kakao
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
krojona karmelizowana skórka z pomarańczy
1 jajko
aromat pomarańczowy
Polewa:
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kakao
10 dag margaryny
Jajko, olej i mleko mieszamy w jednym naczyniu, natomiast składniki suche mieszamy w drugim większym ( mąka, cukry,proszek do pieczenia, kakao). Następnie mokrą mieszankę wlewamy do mieszaniny składników suchych i łączymy dokładnie widelcem, dodajemy kilka kropel esencji pomarańczowej i mieszamy. Na koniec dorzucam kilka łyżeczek krojonej skórki z pomarańczy i mieszamy z resztą.
Nakładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, ciasta napełniamy po brzegi.
Pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku 160-170C. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe.
Po upieczeniu przygotowujemy polewę czekoladową. Ubijamy ze sobą cukier puder i jajko oraz kakao, a następnie dolewamy gorącej margaryny i wszystko razem energicznie mieszamy. Polewamy czekoladą nasze muffinki i ozdabiamy skórką pomarańczową. Smacznego!
KONKURS
Wyglądają świetnie, uwielbiam połączenie pomarańczy z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńhttp://juliet-monroe.blogspot.com/2015/01/new-brushes.html