Składniki:
8 ząbków czosnku
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki masła
2 l bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól, pieprz do przyprawienia oraz majeranek
tarty parmezan
grzanki
40 gram boczku wędzonego - ja go nie dodałam
Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie wrzucamy do wrzącego bulionu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i też wrzucamy do bulionu. Następnie boczek pokrojony w cienkie paski wytapiamy na patelni i wrzucamy do zupy. Przyprawiamy do smaku i gotujemy przez jakieś 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy miksujemy zupę. By była bardziej kremowa można dodać serka kremowego.
Dodatkowo przygotowujemy malutkie grzanki - kroimy chleb na małą kosteczkę i zapiekamy w piekarniku. Można wcześniej zarumienić na oliwie, a dodatkowo do talerza na grzanki posypać parmezan.
Zupa naprawdę jest wyśmienita i przepięknie pachnie. ja nie miałam parmezanu, ale i tak smakowało wspaniale. Smacznego.
Smacznie :))
OdpowiedzUsuńTo jest coś dla mojego H.! Wypróbuję przy najbliższej okazji :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)