1 kwi 2014

Cytrynówka

Pyszna nalewka cytrynowa! Jak tylko znalazłam ten przepis od razu wiedziałam,że zaraz go wykorzystam.
Przecież to nalewka z moich ukochanych cytryn!. Wygląda cudnie, a smakuje jeszcze lepiej. To moja pierwsza w życiu nalewka, ale jestem z niej niesamowicie zadowolona. Przepis jest prosty, najtrudniejsze w nim  to to, że cytrynówka musi co najmniej 2 tygodnie odstać zanim będzie można ją konsumować, a naprawdę wierzcie mi - trudno się powstrzymać. Najlepiej zapomnieć o niej za 2 tygodnie żeby nie ubyło jej zbyt wiele przed tym zanim będzie nadawać się do picia:)



Składniki:
20 dorodnych cytryn
1 litr spirytusu
cukier około 3/4 z tego co ważą cytryny
1 litr wody mineralnej niegazowanej
Z w/w  przepisu wychodzi około 3 litrów cytrynówki.


Umyte cytryny obrać ze skórki, ale tak by pod nią zostało jak najmniej białej gorzkiej skórki. Obrane skórki przekładamy do litrowego słoja i zalewamy spirytusem tak by skórki były zanurzone w alkoholu i pokryte nim - słoik zakręcamy.
Cytryny obieramy delikatnie z białej skórki tak by zostało jej jak najmniej na miąższu. Kroimy w plasterki i przekładamy do dużego słoja zasypując cukrem. przykrywamy ściereczką lub folią aluminiową oba słoje i w takim stanie owoce powinny przeleżeć 5 dni.



Po tym czasie przecieramy miąższ cytryn przez czystą gazę do dużego garnka, dolewamy słodki syrop ze słoja oraz wodę mineralną, a następnie spirytus ze skórek i resztę spirytusu, która nam została. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do butelek i zatykamy je. Odstawiamy butelki w ciemne miejsce co najmniej na 2 tygodnie.

Smacznego!


Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

3 komentarze:

  1. Nie rób smaka! Napiłabym się takiej naleweczki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie bardzo zgadzam się z zalaniem skórek czystym spirytusem. Czysty spirytus spowoduje konserwację a nie pełne wydobycie smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No chyba, że tu chodzi o wydobycie koloru a nie smaku?!

      Usuń