19 lip 2014

Lekka sałatka z roszponki z grillowaną cukinią

Upał jak w lipcu przystało i coś by się zjadło, ale co? Tylko lekkie potrawy wchodzą w grę, bo na gorącu chce się bardziej pić niż jeść. Najlepsze dania na letnie upały to sałatki . Pasują do obiadu, do grilla i na kolację, a i niespodziewanych gości też można nimi nakarmić. Atutem sałatek jest fakt, że przygotowuje się je szybko i można wymyślać różnorakie miksy wedle upodobać i zawartości lodówek.
Moja dzisiejsza sałatka jest wynikiem przypadkowej kombinacji warzywnych, które aktualnie posiadałam w lodówce.

Składniki:
2 spore garści umytej roszponki
1 duży pomidor
1/4 brokuła
1/3 zielonej cukinii
sól
pieprz
oliwa z oliwek
oregano - najlepiej jeśli świeże
ocet balsamiczny

Pokrojoną w plastry grubości 5mm cukinię grillujemy z  obu stron - w moim przypadku patelnia grillowa.
Brokuła obgotowujemy by zachował swoją kruchość, a pomidory kroimy w kostkę.
Do dużej miski wrzucamy pokrojone składniki oraz liście roszponki, dodajemy przyprawy, oliwę i balsamico i mieszamy delikatnie rękami.
Nie podaję dokładnych proporcji przypraw, ponieważ to kwestia gustu, ja dodaję tylko odrobinę soli, ponieważ solę minimalnie, a oliwy z oliwek 2 łyżki, balsamico "na oko".
Po wymieszaniu składników sałatkę można podawać na stół. Świetna do mięs, można podawać z grzankami.
Smacznego!


Cukinia 2014

Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz