Pasta piselli to włoski sposób na podanie makaronu z czymś innym niż pomidory. Jadłam tę potrawę mnóstwo razy i zawsze mi smakowała, dlatego czasem przygotowuję ją dla moich bliskich.
Mój groszek jest świeży przywieziony prosto z działki mamy, ale można wykorzystać tutaj mrożony groszek.
Składniki na danie dla 2 osób:
- 1/2 szklanki obranego groszku cukrowego
- 250 g makaronu - dowolnego jednak grubsze formy
- sól, pieprz, vegeta
- 1/2 obranej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 -1/2 szklanki wody
- ser parmezan do posypania
Cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy na oliwie, dodajemy zielony groszek, wodę, sól, pieprz i vegetę do smaku i dusimy około 20-25 minut.
Gotujemy makaron tak by był al dente, a następnie mieszamy makaron z uzyskanym sosem i wykładamy porcje na talerze. Na koniec posypujemy tartym parmezanem lub innym twardym serem.
Pyszna propozycja na makaron, zrobiłam wczoraj zapasy w lidlu, bo właśnie tydzień włoski, może na kolację też zrobię, mniam :)
OdpowiedzUsuń