1 szklanka oleju
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 i 2/3 szklanki mąki
2 szklanki tartej marchewki
1 cytryna
Olej miksujemy z cukrem, dodając stopniowo po 1 jajku, następnie mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sok z połowy dużej cytryny oraz otartą skórkę z całej cytryny, a na końcu tartą marchewkę. Wszystkie składniki ze sobą należy wymieszać, a powstałą masę wyłożyć do formy. Piec w temperaturze 180C około 40 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Świetny przepis! Wyobrażam sobie ten smak... mmm :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńtakiego ciasta marchewkowego jeszcze nie jadłam! muszę dodać do listy przepisów do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńw niedziele zachciało mi się takiego smaku, poszukałam przepisu i jak widać , nie tylko ja miałam taka zachciankę, przepyszne i proste w wykonaniu, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń