19 mar 2014

Ciasto marchewkowo cytrynowe

Pyszne ciasto marchewkowe o cytrynowym smaku. Łatwość i szybkość wykonania to jest to co lubię w przepisach kulinarnych. Tym razem ciasto marchewkowe zmodyfikowałam zupełnie po swojemu wprowadzając do niego mój ulubiony cytrynowy smak. Pomysł był naprawdę świetny, bo ciasto smakuje i pachnie bardzo fajnie.


Składniki:
1 szklanka oleju
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 i 2/3 szklanki mąki
2 szklanki tartej marchewki
1 cytryna


Olej miksujemy z cukrem, dodając stopniowo po 1 jajku, następnie mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sok z połowy dużej cytryny oraz otartą skórkę z całej cytryny, a na końcu tartą marchewkę. Wszystkie składniki ze sobą należy wymieszać, a powstałą masę wyłożyć do formy. Piec w temperaturze 180C około 40 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Marchew w roli głównej 2


Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

3 komentarze:

  1. Świetny przepis! Wyobrażam sobie ten smak... mmm :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego ciasta marchewkowego jeszcze nie jadłam! muszę dodać do listy przepisów do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. w niedziele zachciało mi się takiego smaku, poszukałam przepisu i jak widać , nie tylko ja miałam taka zachciankę, przepyszne i proste w wykonaniu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń