25 mar 2014

Zielona soczewica przecierana

Zdrowa, smaczna i pożywna. Już dawno miałam pomysł na obiad z soczewicy i dziś udało mi się ją zrobić. Bałam się, że córka będzie się krzywić i wybrzydzać,a tu o dziwo smakowało! Była zachwycona -"mamo, rób mi takie jedzonko, jest pyszne!"
Będę mieć to na uwadze i pewnie częściej będziemy ją jeść.


Przepis jest spontaniczny i coś czuję, że za każdym razem będzie inny, bo wszystkiego trzeba wypróbować.
Składniki:
300 gram zielonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
natka pietruszki
1/2 selera
1 kostka rosołowa
pieprz
koperek

Gotujemy w garnku litr wody, gdy zawrze dodajemy kostkę rosołową. Marchewkę i pietruszkę oraz selera  ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka z gotującą wodą. Dodajemy przepłukaną soczewicę i czekamy aż wszystko zmięknie. Gdy soczewica jest już ugotowana dodajemy pieprz i natkę pietruszki. Następnie miksujemy zupkę blenderem i posypujemy świeżym koperkiem.



1 komentarz:

  1. Ostatnio robiliśmy soczewicę po owernijsku, chyba nadszedł czas, by zrobić zupę z soczewicy, bo ta Twoja zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń