Będę mieć to na uwadze i pewnie częściej będziemy ją jeść.
Przepis jest spontaniczny i coś czuję, że za każdym razem będzie inny, bo wszystkiego trzeba wypróbować.
Składniki:
300 gram zielonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
natka pietruszki
1/2 selera
1 kostka rosołowa
pieprz
koperek
Gotujemy w garnku litr wody, gdy zawrze dodajemy kostkę rosołową. Marchewkę i pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka z gotującą wodą. Dodajemy przepłukaną soczewicę i czekamy aż wszystko zmięknie. Gdy soczewica jest już ugotowana dodajemy pieprz i natkę pietruszki. Następnie miksujemy zupkę blenderem i posypujemy świeżym koperkiem.
Ostatnio robiliśmy soczewicę po owernijsku, chyba nadszedł czas, by zrobić zupę z soczewicy, bo ta Twoja zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuń