Spagetti to ulubiona forma makaronu mojej córki dlatego by jej dogodzić wykorzystałam dziś ten makaron. Oczywiście musi być al dente.
Sos brokułowy:
Obgotowujemy 1 średniego brokuła, dzieląc go wcześniej na mniejsze różyczki. Nie powinno się ugotować brokuła, a jedynie sparzyć tak by nie stracił swej chrupkości, a równocześnie nie był surowy.
Następnie siekamy 2 ząbki świeżego czosnku i podsmażamy na oliwie z oliwek. Do czosnku dodajemy 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz oraz starty parmezan w ilości dowolnej- jak kto lubi. Na końcu dodajemy brokuły i dusimy przez chwilę w sosiku by nasiąknął jego aromatem.
Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go z wody i wrzucamy z powrotem do garnka, a do niego wlewamy sos brokułowy. Wszystko razem mieszamy delikatnie by nie naruszyć różyczek brokuła, które w sosie zmiękły. Nakładamy na talerze i danie gotowe jest do spożycia. Można posypać po wierzchu startym parmezanem. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz