Przepis znalazłam rok temu na stronie Kulinarni.pl. Jest łatwy i w miarę szybki w przygotowaniu, a ja uwielbiam takie przepisy.
Składniki:
500 gram mąki
3 żółtka
4 dag drożdży
200 ml śmietany
50 gram masła
200 ml mleka
1/4 łyżeczka soli
50 gram cukru
cukier puder
olej do smażenia
Najpierw należy przygotować rozczyn z drożdży, łyżki cukru i 3 łyżek ciepłego mleka. Odczekać aż rozczyn podwoi swoją objętość. W międzyczasie podgrzać w naczyniu masło aż do rozpuszczenia i odczekać aż wystygnie.
Gdy drożdże już dojrzały można je dodać do przesianej mąki,żółtek, soli, mleka i śmietany tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na koniec dodajemy masło i zagniatamy ciasto w miarę szybko.
Po zagnieceniu wykrawamy szklankami kółka. Odstawiamy pączki do wyrośnięcia, a gdy widzimy że zaczęły rosnąć smażymy je na głębokim rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz