Każdy ma jakieś sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe ja też, a że ochota na słodki deser była ogromna, to ciasto musiało być łatwe i szybkie. Wykorzystałam do tego moją wysłużoną miskę tupperware.
Składniki:
2 żółtka
3 dag drożdży
8 dag cukru
350 ml mleka
20 dag mąki
4 łyżki oleju
Wszystkie składniki łączymy w misce, którą szczelnie zatykamy i wstawiamy do ciepłej wody, gdy miska się otworzy ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy ciepłym wałkiem na cały wymiar blachy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przepis na kruszonkę:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Wszystkie składniki rozcieramy łącząc ze sobą tak by powstał grudki.
Po wyrośnięciu ciasta nakładamy w moim przypadku wiśnie, ale wybór owoców jest dowolny. Na koniec posypujemy wszystko kruszonką i wstawiamy do piekarnika na około 25-30 min w temp. 175C.
Drożdżowe z kruszonką ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciepłe:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta, ale nigdy mi nie wychodzą. Najlepsze zawsze robiła moja babcia. Aż miło powspominać:)
OdpowiedzUsuń