24 lis 2013

Domowe ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Na niedzielne jesienne popołudnie przed telewizorem nie może zabraknąć czegoś słodkiego do kawy, a że w lodówce znalazłam jeszcze drożdże postanowiłam je dobrze wykorzystać. U mnie nic nie może się zmarnować dlatego wykorzystałam też dawno otwarte wiśnie ze słoika produkcji mojej mamy. Wiśnie były kiedyś w syropie, który zdążył się częściowo scukrzyć i wyparować, dlatego całkiem nieźle nadały się na domową drożdżówkę.
Każdy ma jakieś sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe ja też, a że ochota na słodki deser była ogromna, to ciasto musiało być łatwe i szybkie. Wykorzystałam do tego moją wysłużoną miskę tupperware.


Składniki:
2 żółtka
3 dag drożdży
8 dag cukru
350 ml mleka
20 dag mąki
4 łyżki oleju

Wszystkie składniki łączymy w misce, którą szczelnie zatykamy i wstawiamy do ciepłej wody, gdy miska się otworzy ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy ciepłym wałkiem na cały wymiar blachy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przepis na kruszonkę:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki

Wszystkie składniki rozcieramy łącząc ze sobą tak by powstał grudki.

Po wyrośnięciu ciasta nakładamy w moim przypadku wiśnie, ale wybór owoców jest dowolny. Na koniec posypujemy wszystko kruszonką i wstawiamy do piekarnika na około 25-30 min w temp. 175C.


3 komentarze:

  1. Drożdżowe z kruszonką ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasta, ale nigdy mi nie wychodzą. Najlepsze zawsze robiła moja babcia. Aż miło powspominać:)

    OdpowiedzUsuń