1 opakowanie makaronu "wstążka" 500 g
2 mozzarelle
30-40 dag świeżo mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
Składniki na sos:
500 ml przetartych pomidorów z pudełka
1 posiekana cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
pieprz do smaku
oregano
Posiekaną cebulkę szklimy na oliwie i dodajemy sos pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko ze sobą mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min.
Składniki na pulpeciki:
30-40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 ząbki czosnku
świeżo siekana natka pietruszki
sól
pieprz
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Wszystkie składniki ze sobą łączymy i formujemy w malutkie kuleczki wielkości 2 zł, które później smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wrzucamy pulpeciki do przygotowanego sosu pomidorowego.
Gotujemy makaron wstążki, powinien być al dente. Ugotowany makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego polewamy sosem z pulpecikami i układamy na wierzch pokrojoną mozzarellę. Wszystko zapiekamy przez około 25 minut. Ja zakrywam naczynie folią aluminiową by danie dobrze nabrało wilgoci i aromatu od sosu. Danie podajemy na dużych talerzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz