26 lis 2013

Pasta al forno z pulpecikami i miozarellą

Makarony to moje ulubione dania obiadowe, dlatego w mojej kuchni górują wszelkie dania z makaronu i na zimno i na ciepło. Ostatnio przypomniałam sobie smak włoskiego dania, którym zajadałam się lata temu w Neapolu, a o którym zupełnie zapomniałam. Makaron z pieca z pulpecikami w sosie pomidorowym oraz mozzarellą. Tym razem postanowiłam wypróbować makaronu razowego firmy Lubella i muszę powiedzieć, że zaskoczył mnie dość pozytywnie. Dodam, że dość sceptycznie podchodzę do razowych ciast i zupełnie nie wiem z jakiego powodu. No ale skoro już spróbowałam, to pewnie moje opory znikną i będę częściej sięgać po ciemne makarony.



 Składniki główne:
1 opakowanie makaronu "wstążka" 500 g
2 mozzarelle
30-40 dag świeżo mielonego mięsa wieprzowo - wołowego

Składniki na sos:
500 ml przetartych pomidorów z pudełka
1 posiekana cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
pieprz do smaku
oregano

Posiekaną cebulkę szklimy na oliwie i dodajemy sos pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko ze sobą mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min.

Składniki na pulpeciki:

30-40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 ząbki czosnku
świeżo siekana  natka pietruszki
sól
pieprz
1 jajko
3 łyżki bułki tartej

Wszystkie składniki ze sobą łączymy i formujemy w malutkie kuleczki wielkości 2 zł, które później smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wrzucamy pulpeciki do przygotowanego sosu pomidorowego.


Gotujemy makaron wstążki, powinien być al dente. Ugotowany makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego polewamy sosem z pulpecikami i układamy na wierzch pokrojoną mozzarellę. Wszystko zapiekamy przez około 25 minut. Ja zakrywam naczynie folią aluminiową by danie dobrze nabrało wilgoci i aromatu od sosu. Danie podajemy na dużych talerzach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz