8 cze 2013

Kompot rabarbarowy z kardamonem


Sezon rabarbarowy trwa, niestety szybko się skończy, a ja chcę go maksymalnie wykorzystać i nacieszyć się  smakiem tych kwaskowych łodyg, dlatego wszelkie wariacje na temat rabarbaru są jak najbardziej pożądane. Dziś powstał pyszny kompot eksperymentalny z rabarbaru z kardamonem. Dodałam go do smaku i chyba całkiem nieźle się skomponowało. W każdym razie mnie bardzo smakuje i polecam wypróbować.


Składniki;
1/2 kg rabarbaru
2 szczypty kardamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
kilka łyżek cukru  w zależności jaką preferujemy słodkość - ja lubię kwaskowy i mało słodki:-)



3 komentarze:

  1. Pewnie się wygłupię tym pytaniem, ale na usprawiedliwienie powiem, że jestem totalnie nowa w sztuce gotowania/pieczenia... Jaki właściwie smak ma ten kardamon?
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mnie zastrzeliłaś,ale spróbuje opisać-ma taki korzenny nieco ostrawy zapach i smak,ale mniej intensywny od imbiru.

      Usuń
    2. :-) dziękuję za udział w akcji:-)

      Usuń