15 maj 2013

Drożdżówki z dżemem truskawkowym

 Na wczorajszy pochmurny dzień chciałyśmy sobie z córcią poprawić nastrój i upiekłyśmy drożdżówki na kolację. Przepis na ciasto zapożyczyłam ze strony http://www.mojewypieki.com/. Drożdżówki wyszły pulchniutkie i pyszne. Reszta została zjedzona na dzisiejsze śniadanie.

Składniki:
5 dag drożdży
600 gram mąki
100 gram roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli
60 gram cukru
2 jajka
1 szklanka letniego mleka


Przygotować zaczyn z drożdży. Dodać rozczyn do mąki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż stanie się lśniące i elastyczne. Potem pod ściereczką zostawiamy na około 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na kilkanaście równych części (powinno wyjść około 16) i formujemy z nich kulki, które lekko rozwałkujemy na placuszek. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem i robimy w nich delikatny dołeczek ,do którego nakładamy po 1 łyżeczce dżemu. Zostawiamy w tym stanie do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do pieca smarujemy drożdżówki żółtkiem by nabrały kolorytu podczas pieczenia. Pieczemy w temp. 180C około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz