6 lip 2016

Krem cytrynowy z mascarpone

Lato, lato wszędzie...czym by się tu ochłodzić i odświeżyć , a równocześnie połechtać podniebienie. Ja jak zawsze wierna cytrynowym deserom i uważam, że nic tak nie orzeźwia jak cytryna czy limonka. Sam zapach już działa orzeźwiająco. Tym razem przygotowałam na letnie orzeźwiające popołudnie krem cytrynowy z mascarpone i śmietanki według włoskiej receptury.
Krem można zjeść sam, ale jeszcze lepiej wykorzystać go jako krem do babeczek, a nawet można przełożyć nim biszkopt. Jest po prostu pyszny!

Składniki:
1 serek mascarpone
1 śmietanka 30% duże opakowanie
kilka łyżeczek cukru  pudru
otarta skórka z 1 średniej cytryny
sok z połówki cytryny

Serek miksujemy z cukrem pudrem , dodajemy otartą skórkę cytryny oraz wyciśnięty sok, a następnie wlewamy wolno śmietankę i wciąż miksujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Powinna być puszysta i w miarę zbita. Przekładamy do salaterek i chłodzimy w lodówce. Warto dodać do niej świeżych lub mrożonych owoców sezonowych. Ja kolejnym razem wykorzystam krem do babeczek, ale tym razem nie mogłam się opanować i został zjedzony "żywcem"
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Dodaje do wyprobowania, zamiast zwykłej bitej śmietany do owoców !

    OdpowiedzUsuń