10 mar 2015

Ciasto jabłkowe z pigwą

Popołudniowe ciasto z jabłkami z własnych przetworów to najmilsze uwieńczenie dnia. Mnie takie udało się zrobić w ostatnią niedzielę i naprawdę poprawiło domownikom humor. Ciasto nieco kruche i niezbyt słodkie, świetnie komponuje się z kwaskowatą słodyczą jabłek i pyszną aromatyczną pigwą ze słoika, która dodała odrobinę cierpkości i kwaśności. Ogólnie świetne ciasto do kawy czy popołudniowej herbaty.


Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru(dałam 3/4 )
3 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
Słoik prażonych jabłek
1 słoiczek dżemu z pigwy



Żółtka, cukry i śmietanę roztrzepać trzepaczką i dodać do reszty składników. Ugnieść ciasto i schłodzić w lodówce około 1/2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części i 1 z nich wyłożyć do formy a na niej rozsmarować prażone jabłka. Na jabłkach rozsmarować cienką warstwę dżemu z pigwy. Na wierchu położyć drugą część ciasta rozwałkowaną w miarę możliwości na cienki placek. Ja robiłam to na folii spożywczej by łatwiej przełożyć ciasto na placek, ponieważ ten rodzaj ciasta kruszy się ciężko go rozwałkować. Ponakłuwać wierzchnia warstwę widelcem i wstawić do piekarnika w 180C na około 30 minut.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z jabłkami. Z dodatkiem pigwy nie jadłam, ale musi być równie smaczne (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam ciasta z pigwą - wstyd;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby mama nie zrobila przetworow z pigwy tez bym nie jadla;)

      Usuń
  3. Świetny dodatek w postaci pigwy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o nigdy nie jadłam ciasta z pigwą, ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń