Do mojej zapiekanki użyłam:
jakieś 15 dag wiejskiej kiełbasy
1 mała cebulka
pieprz
sól do osolenia wody na makaron
10 dag tartego żółtego sera
odrobina natki pietruszki
cebulka dymka
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
1 mały jogurt naturalny
olej do smażenia
250 gram makaronu spiralki
Makaron oczywiście gotujemy tradycyjnie wrzucając go na wrzącą osoloną wodę, ale wcześniej zajmijmy się sosem.
Siekamy obraną cebulę i lekko podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy razem z cebulka by ich aromaty się zmieszały. Po podsmażeniu zdejmujemy z ognia .
Mieszamy w naczyniu resztę składników tj : musztardę, majonez, jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki, odrobina pieprzu. Ugotowany makaron dokładnie mieszamy z kiełbasą i sosem i wykładamy do natłuszczonej olejem formy do zapiekania, a na wierzchu sypiemy tarty ser. Wkładamy do piekarnika na jakieś 20 minut do roztopienia sera i podajemy posypując świeżą dymką. Smacznego!
Świetne są takie zapiekanki, szczególnie jak brzydka pogoda za oknem! ;)
OdpowiedzUsuńJaka smaczna musi być ;)
OdpowiedzUsuń