6 paź 2014

Zupa z jarmużu z kaszą gryczaną

Do tej pory nie doceniałam jarmużu zresztą chyba jak wiele osób. Zazwyczaj używa się go do dekoracji dań lub jako dodatek do zup. Tymczasem jak się okazuje to naprawdę fajna kapustowata roślina i można z niej wyczarować wiele ciekawych potraw, wystarczy tylko odrobina fantazji i trafionych dodatków.


Składniki:
około 350 gram liści jarmużu
500 ml bulionu warzywnego
1/2 pęczka świeżej pietruszki
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
1 łyżka masła
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany 18%

Gotujemy wodę z kostką bulionową.Na oliwie dusimy posiekany czosnek i cebulkę.
Na gotujący się wywar wrzucamy liście jarmużu, przed gotowaniem starajmy się wyciąć twardsze pędy. Dusimy liście w wywarze około 10 minut, następnie dodajemy uduszony czosnek z cebulą i posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz masło. Dusimy jeszcze jakiś czas by jarmuż zmiękł , a następnie częściowo miksujemy blenderem dodając śmietanę. (Ja chciałam by w talerzu znalazły się całe liście, które bardzo posmakowały mojej córce.)

Gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie. Zupę podajemy z kaszą. Smacznego.


Przepis bierze udział w konkursie z firmą SYS na blogu  Sio smutki

4 komentarze: