Potrzebne składniki:
3/4 szklanki cukru
30 dag cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5/6 szklanki kaszy manny
1 szklanka mąki
2 łyżki cynamonu
140 gram masła
1- 1,1/2 kg kwaśnych jabłek
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę następnie wrzucamy do rondelka i dusimy z 3 łyżkami cukru, 2 łyżeczkami masła oraz cynamonem dopóki się nie zaczną rozpadać.
Sypkie składniki tj kasza manna, mąka, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
Okrągłą tortownicę smarujemy wewnątrz masłem i wsypujemy na dno 1/3 warstwy suchej - czyli naszej sypkiej mieszanki i wyrównujemy, a na nią nakładamy połowę prażonych jabłek. Następnie wsypujemy kolejną warstwę suchą, a na nią drugą część jabłek.Jabłka obsypujemy ostatnią warstwą suchej mieszanki, a na wierzchu układamy warstwę cienko pokrojonych płatków masła. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 60 minut. Po tym czasie raczej już nie można się opanować by nie spróbować jeszcze gorącej szarlotki:)
SMACZNEGO !
pyszna;) polecam jabłecznik z kokosem
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html
O tak, też taka lubię i jeszcze bardziej lubię to że tak prosta jest do przygotowania
OdpowiedzUsuńoto w tym wszystkim właśnie chodzi:), że taka szybka i prosta:) Pozdrawiam
Usuń