2 paź 2014

Pyszna szarlotka bez wyrabiania

Poszukiwałam takiego przepisu i znalazłam! Szarlotka jest niebiańska, aromatyczna i pełna cudownego smaku jabłek z cynamonem w maślanej  oprawie. Wiem już, że to będzie mój ulubiony przepis na szarlotkę, zwłaszcza, że nie wyrabia się ciasta i dzięki temu czas przygotowania skraca się do minimum, a efekt palce lizać !



Potrzebne składniki:
3/4 szklanki cukru
30 dag cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5/6 szklanki kaszy manny
1 szklanka mąki
2 łyżki cynamonu
140 gram masła
1- 1,1/2 kg kwaśnych jabłek



Jabłka obieramy i kroimy w kostkę następnie wrzucamy do rondelka i dusimy z 3 łyżkami cukru, 2 łyżeczkami masła oraz cynamonem dopóki się nie zaczną rozpadać.
Sypkie składniki tj kasza manna, mąka, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
Okrągłą tortownicę smarujemy wewnątrz masłem i wsypujemy na dno 1/3 warstwy suchej - czyli naszej sypkiej mieszanki i wyrównujemy, a na nią nakładamy połowę prażonych jabłek. Następnie wsypujemy kolejną warstwę suchą, a na nią drugą część jabłek.Jabłka obsypujemy ostatnią warstwą suchej mieszanki, a na wierzchu układamy warstwę cienko pokrojonych płatków masła. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 60 minut. Po tym czasie raczej już nie można się opanować by nie spróbować jeszcze gorącej szarlotki:)
SMACZNEGO !




Jabłko z cynamonem 2014

Ciasta bez miksera



3 komentarze:

  1. pyszna;) polecam jabłecznik z kokosem
    pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, też taka lubię i jeszcze bardziej lubię to że tak prosta jest do przygotowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oto w tym wszystkim właśnie chodzi:), że taka szybka i prosta:) Pozdrawiam

      Usuń