8 paź 2014

Mus z dyni i jabłek

Z dyni jak się okazuje można wyczarować cudowne smakołyki i te wytrawne jak i te na słodko. Ostatnio przerabiam temat "dynia" na różne sposoby i jestem tym warzywem coraz bardziej zafascynowana. Myślę, że ma przed sobą świetlaną przyszłość. Ma tak szerokie spektrum zastosowań, że aż trudno uwierzyć. Tym razem przygotowałam mus dyniowo jabłkowy w większej ilości by zamknąć go w słoiczkach i rozkoszować się nim w zimowe popołudnia, jako dodatek do deserów, ciast czy naleśników.


Do mojej ilości musu, z której wyszło około 1,5 litra pysznego pomarańczowego musu potrzeba:
8 kwaśnych jabłek obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
2,5 szklanki puree z pieczonej dyni
8 łyżek cukru
1 łyżeczka tartego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka kropli olejku pomarańczowego


Jabłka dusimy w garnku z cukrem , cynamonem i gałką muszkatołową . Dusimy jabłka dopóki nie zaczną się rozpadać. Następnie dodajemy puree z dyni i mieszamy wszystko dokładnie by się połączyło, na koniec dodajemy esencję pomarańczową. Prażymy wszystko razem przez jakieś 15 minut. Należy uważać by mieszanka nie przywierała na do dna garnka. Następnie miksujemy wszystko blenderem na bardzo gładką aksamitną masę. Po zmiksowaniu przekładamy gorący mus do umytych słoiczków i zakręcamy. Aby można było przechowywać go dłużej, należy spasteryzować


Gotowy mus można podawać jak nadzienie do naleśników, dodatek do lodów czy ciast, czy jako smarowidło do tostów.  Smacznego.

Dynia na słodko i słono

2 komentarze:

  1. uwielbiam zarówno dynię, jak i jabłuszka! a taki słoiczek musu w środku zimy to dopiero rarytas!

    OdpowiedzUsuń