Do mojej ilości musu, z której wyszło około 1,5 litra pysznego pomarańczowego musu potrzeba:
8 kwaśnych jabłek obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
2,5 szklanki puree z pieczonej dyni
8 łyżek cukru
1 łyżeczka tartego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka kropli olejku pomarańczowego
Jabłka dusimy w garnku z cukrem , cynamonem i gałką muszkatołową . Dusimy jabłka dopóki nie zaczną się rozpadać. Następnie dodajemy puree z dyni i mieszamy wszystko dokładnie by się połączyło, na koniec dodajemy esencję pomarańczową. Prażymy wszystko razem przez jakieś 15 minut. Należy uważać by mieszanka nie przywierała na do dna garnka. Następnie miksujemy wszystko blenderem na bardzo gładką aksamitną masę. Po zmiksowaniu przekładamy gorący mus do umytych słoiczków i zakręcamy. Aby można było przechowywać go dłużej, należy spasteryzować
Gotowy mus można podawać jak nadzienie do naleśników, dodatek do lodów czy ciast, czy jako smarowidło do tostów. Smacznego.
uwielbiam zarówno dynię, jak i jabłuszka! a taki słoiczek musu w środku zimy to dopiero rarytas!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńZapewne pyszny :)