7 cze 2014

Rabarbarowe crumble

Mój ukochany rabarbar pod kruszonką - pychota! Już słyszałam tyle smakowitych opinii na temat crumble z rabarbaru, że musiałam wreszcie tego zasmakować. I jest pysznie! Polecam wszystkim amatorom zapiekanych owoców i kruszonek ,a zwłaszcza rabarbarożercom.

Składniki:
750 gram rabarbaru
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 gram drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Umyty rabarbar kroimy w kosteczkę i podgrzewamy go z resztą składników tak by puścił sok, a masło się rozpuści. Podgrzewamy około 5 minut.


Składniki na kruszonkę:

150 gram mąki
110 gram zimnego masła
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki mieszamy, a masło rozcieramy widelcem z resztą składników, tak by powstała kruszonka, którą posypujemy przygotowany wcześniej rabarbar i zapiekamy w naczyniu około 30minut w piekarniku. Można jeść ciepłe, ale warto odczekać aż ostygnie i podawać z gałką lodów. Polecam na wiosenne popołudnie. Smacznego!




Rabarbalove

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz