Majowy długi weekend nie popisał się w tym roku pogodą, dlatego pewnie większość z nas majówkę spędziła pod dachem. Ja z rodziną także, choć oczywiście grillowania nie mogliśmy odpuścić, ale ktoś kiedyś wymyślił parasol:). Grill pod wielkim parasolem miał się dobrze, a biesiadnicy w altanie jeszcze lepiej.
Do majówkowo-grillowanych przysmaków moja kochana mama zrobiła dla nas nową sałatkę z chrzanem. Przyznam, że do tej pory nie jadłam sałatek chrzanowych choć ten aromatyczny korzeń jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, ale zapominam o tym i najczęściej przypominam sobie w Wielkanoc.
Sałatka świetnie smakuje jest jednak jak dla mnie dość syta, dlatego nie będę przesadzać z jej produkcją.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek marynowanej cebulki
4 jaja
30 dag żółtego sera
1 mały słoiczek majonezu (najlepiej pół na pół z jogurtem naturalnym)
szczypiorek
mały słoiczek chrzanu
sól, pieprz
Piersi z kurczaka poddusić z solą i pieprzem tak by były miękkie. Następnie wystudzić i pokroić w kostkę. Zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach, pokroić ugotowane jaja w kostkę, dodać odcedzoną kukurydzę, cebulki, sól, pieprz, chrzan wymieszany z majonezem. Wstawić do lodówki by się przegryzło. Po wierzchu posypać świeżym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz