Składniki:
5dag drożdży
2 jajka
3 żółtka
1/2 kg mąki
10 dag cukru pudru
1 margaryna
3 łyżki kwaśnej śmietany
4 laski rabarbaru
1 cukier waniliowy
Drożdże rozcieramy ze śmietaną, a jajka + żółtka ucieramy z cukrem. Następnie siekamy margarynę z mąką i łączymy z resztą składników, po czym ugniatamy ciasto. Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy każdą z nich. Pierwszą warstwę ciasta wkładamy do formy i układamy na niej pokrojony w kostkę rabarbar z cukrem waniliowym. Następnie kładziemy kolejną płachtę ciasta i znowu układamy na niej rabarbar wymieszany z cukrem waniliowym, a wszystko przykrywamy ostatnią warstwą ciasta i wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę w 170 C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Oczywiście jestem łasuchem i musiałam skosztować jeszcze ciepłej:). Ciasto jest fajnie puszyste i miękkie. Myślę, że można fantazjować i piec je z rozmaitymi dodatkami. Rabarbar jest dość kwaskowy dlatego dobrze jest go wcześniej posypać cukrem, tak by
puścił sok lub uprażyć go z cukrem i w takiej formie położyć na ciasto, pewnie tak też spróbuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz