3 cze 2013

Wegetariańska zapiekanka z bakłażanem i cukinią

Smaczna zapiekanka dla lubiących dania bezmięsne. Wykorzystałam bakłażana, cukinię, pieczarki i cebulę, ale można dodać do niej to co się lubi np. paprykę.



Składniki:
1 bakłażan
2 małe młode cukinie
20 dag pieczarek
1 duża cebula
1 szklanka suchego ryżu
sól i pieprz do przyprawienia
olej do smażenia
starty żółty ser 3/4 szklanki

Ryż należy zalać wodą i ugotować na sypko w osolonej wodzie. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i usmażyć razem z cebulką na patelni. Podsmażone pieczarki mieszamy z ugotowanym ryżem, tak by składniki się połączyły.
Bakłażana i cukinię myjemy i kroimy w plastry grubości około 4mm. Następnie obsmażamy na oleju i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę cukinii i bakłażana, które solimy i pieprzymy i przykrywamy je ryżem. Na ryżu układamy resztę bakłażana i cukinii i znowu doprawiamy. Na koniec posypujemy danie startym serem, ja miałam plastry, którymi przykryłam zapiekankę. Pieczemy około 20 minut.




2 komentarze:

  1. Lubię takie zapiekanki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda przepis trochę zmieniłam, ale nie za dużo takie kosmetyczne zmiany. Wyszła pychotka :) Tutaj moja wersja http://kuchnia-w.blogspot.com/2013/08/zapiekanka-z-bakazanem-i-cukinia.html

    OdpowiedzUsuń