20 maj 2013

Zapiekane ziemniaki z pieczarkami

Proste i smaczne danie dla tych, którzy nie przepadają za mięsem. Ja chciałam wykorzystać pieczarki, które kupiłam kilka dni temu i nie wiedziałam co z nich zrobić, aż o nich zapomniałam. Na szczęście córcia wykukała je w lodówce i zostały należycie wykorzystane wraz z ziemniakami i cebulką. Danie można zrobić z różnymi innymi dodatkami oraz przyprawić według własnych upodobań. Ja użyłam soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Ziemniaki przed pieczeniem należy lekko obgotować, ale tak by nie zmiękły, a potem pokroić w talarki. Do tego dodać skrojoną w krążki cebulę i pieczarki w plastry. Wszystko ze sobą wymieszać i doprawić wedle uznania, dodając 2-3 łyżki oliwy. Piec około 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz