18 maj 2013

Krokieciki z cukinią


Wszyscy chyba lubią krokiety, ja także i dlatego dziś w moim menu własnie krokiety! Tym razem wiosenno -  majowa wariacja -z cukinią.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanka mąki
0,5 szklanki wody
Dodatkowo przygotowujemy jajko i bułkę tartą do panierowania.

Składniki na farsz:
2 średnie cukinie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku


Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i przyrumieniamy na oleju. Umytą nieobraną cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebuli. Dusimy farsz w rondlu około 20 min. Doprawiamy sola i pieprzem.
Następnie zawijamy farsz w naleśnik i panierujemy w jajku i tartej bułce oraz podsmażamy na patelni na złoty kolor. Po obsmażeniu krokieciki są gotowe do jedzenia. Smakują równie dobrze na zimno.



2 komentarze:

  1. Krokiety są wspaniałe :) pominęłam tylko czosnek ,a wodę do naleśników dodałam gazowaną . Bardzo dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo tym bardziej,że przepis zrodził się spontanicznie z miłości do cukinii :)

    OdpowiedzUsuń