22 maj 2013

Ciasto cytrynowe


 Szybkie i smaczne ciasto, które każdy może zrobić z tradycyjnych i niezbyt wyszukanych składników. Ciasto wychodzi bardzo aromatyczne i wilgotne, ale niestety szybko znika z talerza:)
Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru - ja dałam mniej
otarta skórka z 1 cytryny
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna łyżeczka sody
1 szklanka naturalnego niezbyt gęstego jogurtu
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki


Do miski wlewamy jogurt (można go rozcieńczyć maślanką), olej, jajka,sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny i dokładnie miksujemy składniki, następnie dosypujemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i cukrem, ale robimy to stopniowo równocześnie mieszając by wszystkie składniki bardzo dokładnie się połączyły. Jeśli powstaną grudki trzeba je dobrze rozmiksować.
Smarujemy keksówkę tłuszczem i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180C około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz