Drożdżówki zrobiłam z mojego ulubionego przepisu.
Składniki:
5 dag drożdży
600 gram mąki
60 gram cukru
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
10 dag roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli
Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, który łączymy z mąką, cukrem ,jajkami, solą, mlekiem, a na końcu dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Następnie pozostawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Przygotowanie sera:
20 dag półtłustego twarogu
kilka łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
kilka kropel esencji cytrynowej
Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszając je dokładnie widelcem. Ja kosztowałam oczywiście by nie przesadzić z cukrem.
Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na równe części, mnie wyszło 15. Delikatnie kształtujemy je w kulki i rozwałkowujemy delikatnie, by nabrały kształtu placuszków. Wykładamy placuszki na blasze i nakładamy na wierzch po łyżce sera. Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 1/2 godziny. Po tym czasie smarujemy ciasto rozbełtanym żółtkiem i wsadzamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz