Składniki:
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
0,75 ml bulionu warzywnego
1 świeża papryka - tutaj żółta, ale może być czerwona lub zielona
1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej - świeża będzie lepsza
kilka łyżek tartej marchewki
1 średnia cebula
sól
pieprz
curry
chilli
natka pietruszki
Jeśli robiliście kiedykolwiek risotto, to danie z kaszy robi się podobnie. Przygotowujemy bulion z kostki rosołowej w rondlu. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulę posiekaną w kostkę. Do cebuli dodajemy suchą kaszę, wlewamy szklankę bulionu, mieszamy i dusimy.
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę oraz fasolkę szparagową i łączymy razem składniki mieszając drewnianą łyżką. Co jakiś czas dodajemy po chochelce bulionu by kasza naciągała go i stawała się miękka i tak do póki nie wlejemy całego bulionu. Dosmaczamy solą, pieprzem oraz dodajemy pół łyżeczki curry. Jeśli lubicie pikantniejsze smaki dodajcie odrobinę chili. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do dania w ilości jaka nam odpowiada. Ja lubię zieloną pietruszkę więc daję jej sporo.
Kiedy kasza i warzywa są już w miarę miękkie kaszotto można podawać na talerze. Ładnie wygląda udekorowane zieloną pietruszką . Smacznego
Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuń