8 kwi 2016

Kaszotto warzywne z curry

Kolejne fantazyjne danie, które samo się zrobiło bez specjalnych przygotowań. Po prostu wykorzystałam to co było w lodówce, a zamiar był na obiad wegetariański. I wyszło pyszne danie jednogarnkowe z kaszy i kolorowych warzyw. Nie tylko jest pyszne, ale kusi też kolorami i bardzo kojarzy się z wiosną. Polecam wszystkim, którzy lubią kasze, a nie do końca mają na nią pomysł. Nie będę się już powtarzać jak wiele zdrowych właściwości ma kasza, po prostu ją jedzcie :)



Składniki:
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
0,75 ml bulionu warzywnego
1 świeża papryka - tutaj żółta, ale może być czerwona lub zielona
1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej - świeża będzie lepsza
kilka łyżek tartej marchewki
1 średnia cebula
sól
pieprz
curry
chilli
natka pietruszki


Jeśli robiliście kiedykolwiek risotto, to danie z kaszy robi się podobnie. Przygotowujemy bulion z kostki rosołowej w rondlu. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulę posiekaną w  kostkę. Do cebuli dodajemy suchą kaszę, wlewamy szklankę bulionu, mieszamy i dusimy.
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę oraz fasolkę szparagową i łączymy razem składniki mieszając drewnianą łyżką. Co jakiś czas dodajemy po chochelce bulionu by kasza naciągała go i stawała się miękka i tak do póki nie wlejemy całego bulionu. Dosmaczamy solą, pieprzem oraz dodajemy pół łyżeczki curry. Jeśli lubicie pikantniejsze smaki dodajcie odrobinę chili. Siekamy natkę pietruszki  i dodajemy do dania w ilości jaka nam odpowiada. Ja lubię zieloną pietruszkę więc daję jej sporo.
Kiedy kasza i warzywa są już w miarę miękkie kaszotto  można podawać na talerze. Ładnie wygląda udekorowane zieloną pietruszką . Smacznego







1 komentarz: