28 lip 2015

Omlet z oliwkami

Pyszne pożywne śniadanko na dzisiejszy ranek to omlet z czarnymi oliwkami, które uwielbiam.
Jeszcze biorąc pod uwagę, że użyłam zdrowych wiejskich jaj, od biegających pod domem mojej przyjaciółki kurek, to już w ogóle palce lizać.
Mój omlet nie jest ubijany z białek. Z lenistwa i pośpiechu. Ja mieszam jajka z odrobiną mąki i mleka i też jest pysznie.

Składniki:

2 jajka
4 łyżki mąki +/- 
trochę mleka
szczypta soli
10 oliwek pokrojonych w plasterki

Rozbite jajka, mieszamy z mąką, solą i mlekiem najlepiej trzepaczką do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone oliwki i mieszamy z ciastem. Ciasto nie może być zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. najlepiej o konsystencji śmietany.
Smażymy na odrobinie oleju na patelni z obu stron. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz