W letnie upały najchętniej jemy te lekkie dania, najlepiej z dodatkiem dużej ilości kolorowych warzyw. Ja też lubię gdy na talerzu mienią się kolory, bo przecież nie jest tajemnicą, że jemy też oczami. Dziś przygotowałam filet z kurczaka z warzywami w aromatycznym curry. Ciekawostką jest makaron z cukinii, który podpatrzyłam ostatnio na kulinarnym blogu. Jest prosty, nie trzeba go gotować, na dodatek cukinia jest warzywem, więc jemy zdrowiej i ładniej.
Składniki:
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
1 papryka zielona lub czerwona, albo pół na pół
1 średnia cebula
1 podwójny filet z kurczaka
1 średnia marchew
oliwa do smażenia
natka pietruszki
curry
sól
pieprz
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę i dusimy na oliwie wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy na koniec przyprawę curry.
Marchew ścieramy na grubych oczkach. Paprykę kroimy w małe kawałki, cebulę w kostkę .
Cukinię obieramy i kroimy na cienkie warstwy, a te na wąskie długie paski, tak jak makaron wstążki lub spagetti.
Cebulkę podduszamy na oliwie, dodajemy warzywa, kurczaka i na końcu cukiniowy makaron i wszystko ze sobą mieszamy i dusimy. Wrzucamy kurczaka. Dodajemy soli i pieprzu do smaku, można dodać na końcu zieloną natkę pietruszki.
Po 10-15 min danie można podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz